Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Az egyéb ingatlan bérbeadással történő hasznosítása

Ha a beszerzett egyéb ingatlant az adóalany bérbeadással hasznosítja, akkor vizsgálandó, hogy a bérbeadás adókötelesen történik-e.

Az ingatlan-bérbeadás az Áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján főszabályként adómentes ügylet, azonban a 88. § (1) bekezdés b) pontja értelmében választható rá áfás adózás.

Ha az egyéb ingatlanok bérbeadását az adóalany adómentes körben hagyja, az erre a célra beszerzett egyéb ingatlan áfája nem levonható. Amennyiben az adóalany az adókötelezettséget választja, az ingatlan beszerzése során az előzetesen felszámított áfa levonható.

Rezsi továbbszámlázása ingatlan bérbeadása esetén

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 70. § (1) bekezdés b) pontja szerinti termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére.

Ebből adódóan, ha bérbeadás történik, és ehhez kapcsolódóan számláznak tovább közüzemi költséget, akkor az a bérbeadás járulékos költsége, és mint ilyen osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfa rendszerbeli megítélését, függetlenül attól, hogy a közüzemi költségek összegének meghatározása elkülönített mérőóra segítségével, vagy pedig vetítési alappal történt.