Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/srv/bilance/bilance.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Euróban kölcsön, forintban visszafizetés, vagy fordítva

Gyakori kérdés, hogy a kft tag euróban ad kölcsönt a vállalkozásnak és azt forintban előre meghatározott összegben kívánja visszakapni vagy fordítva mi a teendő?

Elsősorban legyen a gazdasági eseményt alátámasztó szabályos bizonylat, amely jelen esetben a kölcsönszerződés. Ennek feltétlenül tartalmaznia kell a kölcsönnyújtott összeget, a kamatra annak gyakoriságára valamint a visszafizetés ütemezésére vonatkozó adatokat.

Visszafizetni csak azt lehet, amit a kölcsönnyújtáskor adtak. Ha eurót adtak, akkor eurót kell visszafizetni. Ha előre tudják, hogy az euróban adott kölcsönt egy meghatározott forint összegben kívánják visszakapni, akkor célszerű e forint összeget a szerződésben szerepeltetni. (Természetesen nem célszerű irreális árfolyamot alkalmazni. ez esetben is irányadónak kell tekinteni a vállalkozás vezető pénzintézetének a deviza árfolyamait.)

Ezeket az adatokat, tehát hogy mennyi eurót adott a tag a vállalkozásnak és ennek fejében mekkora forint összeget kér tőketörlesztésként vissza a kölcsönadó célszerű a szerződésben rögzíteni. A kölcsönvevő vállalkozás ebben az esetben, a könyveiben már forintban tartja nyilván a tartozását.

Fordított esetben is hasonlóan kell eljárni, de akkor a vállalkozás már devizában tartja nyilván a tartozást a könyveiben és érvényesül rá az év végi kötelező átértékelés.

Az esetek döntő többségében a tag a forintban kölcsön adott összeget devizában szeretné visszakapni, pedig erről a nyújtáskor még szó sem volt. Továbbra is irányadó marad, hogy csak azt lehet visszaadni, amit adtak.

Ez esetben úgy kell eljárni, hogy az adott forint törlesztő részletért eurót kell vásárolni a törlesztéskor esedékes napon a vállalkozásnak. Forint kölcsön esetén nincs lehetőség árfolyam különbözet elszámolására.